Visste du detta om örhängen?

Visste du detta om örhängen?

Denna artikel behandlar smycket örhänge. För själva håltagningen, se Piercing Örhängen är de smycken som är avsedda att fästas i öronloben, ofta i form av en örsnibbspiercing. Clips (som inte kräver hål i öronen) kom på 1930-talet. På 1950-talet kom örhängen som skruvades fast i öronloben. Mest utrerade moden gigantiska plastpärlor och Chanelclips under 1950- och 1960-talet tunna stora guldringar (kreolringar) under 1970-talet decimeterlånga orientaliska hängen ca 19881992.

Kort och gott om öghängen

En örhänge är ett smycke som är fäst vid örat via en håltagning i örsnibben eller någon annan yttre del av örat (utom när det gäller klämörhängen som kläms fast på loben). Örhängen bärs av båda könen och har använts av olika civilisationer i olika tider.

Platser för andra piercingar än örsnibben inkluderar tåren, tragus och tvärs över spiralen (se bilden till höger). Den enkla termen "öronhåltagning" hänvisar vanligtvis till en öronsnäckans håltagning, medan piercingar i den övre delen av det yttre örat ofta kallas "broskhåltagning". Broskpiercing är mer komplicerat att utföra än öronsnäckans piercingar och det tar längre tid att läka.

Örhänge-komponenter kan vara tillverkade av valfritt antal material, inklusive metall, plast, glas, ädelsten, pärlor, trä, ben och andra material. Designen sträcker sig från små öglor och dubbar till stora tallrikar och dinglande föremål. Storleken begränsas i slutändan av den öronflänsens fysiska förmåga att hålla örhängen utan att riva. Emellertid kan tunga örhängen som bärs under längre perioder leda till att öronsnäckan och piercingen sträcker sig.